Rólunk
A kezelés menete és hatása

A sóterápia kezelés menete és hatása

Egy teljes sóterápia kúraként  10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától. Abszolút ellenjavallatot csak az akut fertőzések és a dekompenzált betegségek jelentenek. Az orvosi vizsgálat keretében indikációs és kontra-indikációs szűrést végzünk, légzésfunkciós vizsgálattal egybekötve.

Az egyes sóterápia kezelések időtartama gyermekeknél 45 perc, felnőtteknél 60 perc. A kezelések csoportosan működnek. Ajánlott az egyes kezelések rendszeres alkalmazása, azaz heti 5, de legalább 3 munkanap alkalmával.

A 10 vagy 20 kezelési alkalomra miden esetben azért van szükség, hogy bejuttassuk a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, sóterápia hatásmechanizmusa érvényesülni tudjon, ezáltal tartós eredményt tudjunk elérni.

Amennyiben volt fulladás vagy előfordult nehézlégzés, sípolás, külön fontos kihangsúlyozni az úgynevezett szoktatási periódust, amelynek lényege, hogy egy rövidített expozícióval indítunk, azaz az első alkalom 15 perc, a második 30 perc, a harmadik 45 perc (gyerekeknél ez a maximum), felnőtteknél 60 percben maximalizáljuk az egyes kezelések időtartamát. Erre azért van szükség, hogy a szervezet hozzászokjon a mikroklimatikus gyógyközeghez és legyen ideje reagálni.

 

A kezelés kezdetén:

Az első néhány alkalommal tapasztalhatunk intenzívebb jellegű orrfolyást, amely az esetlegesen arc-, orr- és homloküregekben letapadt, úgynevezett patológiai váladék fellazulását és a regeneráció első jelét jelenti. Először a felső légutakban tapasztalható a gyógyhatás, ezt követi a hörgőrendszer és a tüdő regenerációja. 

A terápia sajátosságaiból adódóan, néhány esetben előfordul, hogy az első alkalmakat követően a tünetek felerősödnek. Ez a sóterápia folyamatából adódó természetes jelenség, a megfelelő hatás a terápia végére, illetve azt követően alakul ki.

 

A kezelést követően:

Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia befejezését követően a bekerült hatóanyag még legalább két hónapon keresztül fejti ki a hatását a vérben és a hörgőrendszerben.

Asztma, Krupp, COPD, bronchitis típusoknál csökken a krízisek száma és intenzitása, megszűnik a gyulladás, elérhető a teljes értékű légzésfunkció, a tüdő véroxigén ellátásának intenzitása. A tüdőkapacitás maximálissá válik, az alvó tüdőrészek "felélednek”, a hörgőrendszer visszanyeri egészséges méretét és állapotát.

Allergia esetén normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó hisztamin- és IgE –szint. Megszűnik a szem-, orr-, fül-, szájpadlásviszketés, elérhetővé válik a vérkép kapcsolódó értékeinek normalizálódása!

A felső légutakban tapasztalható a nyálkahártya és hámszövet teljes regenerációja, valamint a csillószőrök fiziológiai állapotának helyreállítása. Szervezete ellenállóbb lesz.

Statisztikai adatok szerint a kezelést követően éves szinten a betegnapok száma jelentősen csökken. Ez gyerekeknél stabil iskola- és óvodalátogatást, a veszélyeztetett foglalkozás-egészségügyi besorolású munkakörök esetében munkavégzési képesség-növekedést jelent.

Dohányosoknál az Indiso egészségügyi száraz sóterápia hatásaként teljesen kitisztul a letapadt váladék, a tüdő (kátránylerakódás miatt) elfeketedett színe átvált egészséges, vérbő rózsaszínre.

Idősebb korban tapasztalható egy általános közérzet- és erőnlétjavulás, erősebb fizikai teherbírás (pl.: lépcsőzés lényegesen könnyebbé válik, jobb éjszakai alvás, nyugodtabb légzés)

 

Fontos tudnivaló:

Orvosaink segítséget nyújtanak az állapotjavulás során szükségessé váló gyógyszerváltoztatásokkal kapcsolatban.