5 tévhit a COPD-ről
A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) nem tartozik a legismertebb betegségek közé, éppen ezért rengeteg mítosz terjeng róla.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség alacsony ismertsége ellenére egy gyakori betegség, és a megelőzéshez fontos, hogy egyre többen megismerjék a kiváltó okait és tüneteit.

 

1. Tévhit: A COPD ritka betegség

Sajnálatos tény, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegség a világon az egyik leggyakoribb halálozási ok. Akár évekig lappanghat ez a betegség, és sokszor csak akkor diagnosztizálják, amikor már túl késő.

2. Tévhit: A COPD csak a dohányosokat veszélyezteti

Valóban, a megbetegedés leggyakoribb a dohányosok (és passzív dohányzók) körében, de a szennyezett környezet is gyakran kiváltó oka a betegségnek.

3. Tévhit: A COPD gyógyítható betegség

A betegség nem gyógyítható, viszont kezelhető. Az okozott kárt visszafordítani már nem lehet, de le lehet lassítani a folyamatot, és kezelni a tüneteket (többek között egészségügyi száraz sóterápiával).

4. Tévhit: A COPD csak idős korban ér utol

Leggyakrabban 50-60 éves korban fordul elő, és ilyenkor is általában túl későn történik meg a krónikus obstruktív betegség diagnosztizálása. Kevesen tudják, hogy a COPD viszonylag gyakori 40 év körüliek körében, de kirívó esetben akár 20-30 éves korban is diagnosztizálható a betegség.

5. Tévhit: A COPD-ben szenvedők nem végezhetnek testmozgást

A krónikus obtruktív tüdőbetegséhez köthető légszomj megnehezíti ugyan a testmozgást, de a rendszeres sportolás a betegség kezeléséhez elengedhetetlen.