A tüdő gyógynövényei
Tavasszal sokan kerülik a növényeket, de van pár gyógynövény, ami kifejezetten hasznos a tüdőnknek!

Borsmenta:

Mivel a borsmenta jótékony az olyan tüdőt is érintő betegségek esetén, mint például a megfázás, a köhögés, az influenza és a torokgyulladás, így a tüdőnek is jót tesz. A gyógynövény összetevői és illóolajai erős antioxidánsként funkcionálnak. Görcsoldó és köptető tulajdonságai is vannak, teaként, tinktúraként vagy táplálékkiegészítőként is fogyasztható.

Az osha gyökér:

Amerikában az őslakó indiánok már évszázadok óta alkalmazták ezt az egészséges gyógynövényt, különösen a tüdőbajokra. Az osha gyökér serkenti a vérkeringést a tüdőben, ami nagyon előnyös asztma, tüdőgyulladás és allergia esetén is. Hörgőtágító hatása hozzájárulhat ahhoz is, hogy az oxigént jobban tudjuk hasznosítani.

Eukaliptusz:

A borsmentához hasonlóan az eukaliptusz is egy olyan gyógynövény, amit már századokkal ezelőtt is alkalmaztak. Az eukaliptusz illóolajában talált cineole olyan aktív összetevő, ami segít az immunerősítésben, antioxidáns és görcsoldó. Köptető tulajdonságai megkönnyíthetik a köhögést és elősegíthetik a felső légúti panaszok enyhülését, így az nem terjed át a tüdőre.

Ökörfarkkóró:

Virágai köptető, hurutoldó, köhögés-csillapító és izzasztó hatásúak, ezért elsősorban meghűléses betegségek, főleg köhögés, garat- és gégehurut, valamint a felső légutak gyulladásainak kezelésére alkalmasak. Köptető hatásuk szaponin-tartalmuknak köszönhető. A virágszirmok nyálkaanyagai bevonják a torok irritált, gyulladt nyálkahártyáját, vízzel kissé megduzzadva védőréteget képeznek rajta, így védik a külső ingerektől. Flavonoidjaik pedig a hörgők gyulladásos folyamatait csökkentik.

 

forrás: proaktivdirekt.com