Egészségtudatosságra is nevel a felelős oktatás
Óvodai tanórák témája az egészségügyi száraz sóterápia - interjú a törökbálinti Rainbow Hills angol óvoda vezetőjével.

A törökbálinti Rainbow Hills angolovit Naményi László több mint tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal alapította, hogy nem csak saját gyermekei, de mindenki számára elérhetővé tegye az idegennyelvű képzést, már óvodás kortól. A mostanra franchise rendszerben működő oktatási intézményben, 12 éves korig tanulhatnak a nebulók, akik így anyanyelvükön kívül egy másik idegen nyelvet, jelen esetben angolt, spanyolt és a nem magyar anyanyelvűek, magyart is tanulnak, ezzel felkészülve a globalizálódott világ kihívásaira. Az intézményben magas színvonalú oktatás folyik, amely több olyan területre is kiterjed, amelyek támogatják a tanulók életben való elindulását. Eközben pedig a gyermekek szinte észrevétlenül sajátítják el az adott nyelvet.

Indiso Sóklinika Törökbálint

Azonban a Rainbow Hills-ben az oktatók és az óvoda vezetése nemcsak a gyerekek életre való felkészítésére és nyelvtanulására figyelnek oda, hanem az egészségükre is. Ezért a téli hónapokban heti rendszerességgel minden kis- és középső csoportos gyerek, játék közben, egészségügyi száraz sóterápiás kezelésen vehet részt a közeli Indiso Sóklinikán. A gyerekek így a megszokott, napi nyelvtanulás mellett idén már az egészségügyi száraz sóterápiát is felvehették tanrendjükbe, ami azt jelenti, hogy a 45 perces kezelések alatt egyszerre játszottak és gyógyultak a só jótékony hatásának köszönhetően.

 

A kezdeményezésről az óvoda alapítója és igazgatója, Naményi László mondta el tapasztalatait:

 

„Több sóterápiás megkeresés is érkezett hozzánk korábban, de azokkal az volt a probléma, hogy nagyon messze voltak, a törökbálinti Sóklinika pedig ideális távolságra van. A kezeléseket a kis- és középső csoportosaink veszik igénybe, akik iskolás korukra sokkal ellenállóbbá válnak és kevesebbet betegeskednek, így számukra nagyon hasznos a sóterápia. Többször volt rá példa, hogy a szülők kifejezetten kérték, hogy gyermeküket vigyük sóterápiára.”

 Indiso Sóklinika Törökbálint

Természetesen a törökbálinti Sóklinikán eltöltött idő nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is hasznos. A kisebb korosztályban tapasztalható hiányzások csökkenése egy-egy allergiás, vagy influenzás időszakban már önmagában is óriási eredmény, de kedvező mellékhatás, hogy az őket kísérő pedagógusok körében, szintén kevesebb hiányzást regisztráltak a kezeléseknek köszönhetően.

 

„A gyerekek körében is kevesebb a hiányzás, a pedagógusok között pedig egyértelműen kimutatható, hogy a kevesebb regisztrált megbetegedés miatt, jó hatással volt rájuk a terápia.

Mivel pozitívak a visszajelzések, ezért ha van rá lehetőség, akkor jövőre is szeretnénk igénybe venni, főleg a téli időszakban, mint a kinti játék ideális alternatívája. Elsősorban prevenciós jelleggel, időszakosan alkalmazzuk.”

 Indiso Sóklinika Törökbálint

Az együttműködés sikerességét igazolja a folytatás, s egy esetleges mozgásterápiával egybekötött sóterápiás kezelés elindítása. A Rainbow Hills egyre több vidéki városban akar megjelenni a szülők és gyerekek körében egyaránt népszerű óvodáival, oktatási központjaival, s remélhetőleg az új nyitásokkal még több Indiso pont kapcsolódhat be az egészséges tanórák programjába. Becsöngettek! Száraz sóterápia tanóra kezdődik!

Indiso Sóklinika Törökbálint