Már óvodás korban is fenyeget az allergia
Erőteljesen támadnak már a pollenek, porszemek, és a kellemetlen tünetek a kicsiket sem kímélik. Köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés: a kezeletlen asztma súlyos szövődményekkel is járhat.

Idén áprilisban sokkal több a pollen a levegőben, mint a korábbi években, köszönhetően az enyhe télnek és tavaszelőnek. Ettől nemcsak az allergiások, de az asztmások is veszélyben érezhetik magukat, mert allergiás asztma esetén a tünetek a környezetben található allergének – pollenek, házi poratka, penészgomba, háziállatok szőre stb. – hatására felerősödnek. Ezek – az asztmás betegség típusától függetlenül – hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés.

Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők sima izomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

Dr. Batta Ildikó gyermekgyógyász, infektológus szakorvos szerint „a légúti betegségek, az asztma, allergia egyre gyakrabban fordulnak elő már óvodás kortól.”

Az asztma ugyan gyakran gyermekbetegség, idővel ki lehet nőni, egyes esetekben azonban a kezeletlen, vagy rosszul kezelt gyermekkori asztma súlyos szövődményekkel járhat, így ajánlott odafigyelni még akkor is, ha gyerekünknek csak nagyon enyhe asztmás rohamai vannak. Fontos tudni továbbá, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében az asztmás rohamok fizikai megerőltetés hatására is kialakulhatnak. A vízi- és télen a szabadban űzött sportok – síelés, futás, korcsolyázás – azok, melyek gyakrabban provokálhatják.

„Természetes törekvés, hogy ha lehetőség van rá, kerüljük el a szintetikus, esetleg sokféle mellékhatással is bíró gyógyszerek tartós alkalmazását. Kiváló választás ilyenkor az egészségügyi száraz sóterápia, természetesen klinikai körülmények között. Öröm hallani, mennyivel ritkábban, enyhébben jelentkeznek a tünetek, csökkenthető vagy elhagyható a régóta szedett gyógyszer, sok esetben pedig teljesen tünetmentessé válik a gyermek. A meggyőzően jó eredmények láttán a szülők szívesen veszik ismételten igénybe a kezelést. Külön öröm, hogy időnként, “csupán” megelőző szándékkal teljesen egészséges gyerekeket is hoznak kezelésre, akik halottak róla, hogy a sóterápiának kiváló immunerősítő hatása is van!” – tette hozzá Dr. Batta Ildikó.

forrás: életforma.hu

2015.05.08.