Négy éve ajánlom pácienseimnek az Indiso-t
Interjú Dr. Gács Évával a Heim Pál Gyermekkórház pulmonológiai osztályvezető helyettes főorvosával, pulmonológus szakorvossal az Indiso egészségügyi száraz sóterápiával kapcsolatos tapasztalatairól.

Mikor találkozott először az Indiso egészségügyi száraz sóterápiával, és milyen tapasztalatai vannak vele azóta?

 Négy éve találkoztam először az Indiso egészségügyi száraz sóterápiával, azóta javaslom betegeimnek is. Tapasztalataim szerint a legjobb eredményről a krónikus felső légúti betegségben, arcüreggyulladásban szenvedő betegek számolnak be. Ezek a betegségek nagy gondot jelentenek az őszi, téli hónapokban, a visszatérő lázas, köhögős periódusok, a köztes időkben is megmaradó köhögés nehezíti a gyermek közösségbe járását, a szülő munkavégzését. Megfigyeltük, hogy az akut tüneteken túljutva, megelőzésként is szívesen viszik Indiso terápiára a gyermeket.

 

Milyen betegség esetén ajánlja pácienseinek az Indiso egészségügyi száraz sóterápiát?

Amennyiben a jól vezetett fenntartó kezelés mellett sem sikerül panaszmentességet elérni asztmás betegeinknél, a szülők gyakran érdeklődnek a sóterápiáról, ebben az esetben nekik is a száraz sóterápiát javasoljuk. A kezelések során a magas koncentrációban jelen levő, apró sószemcsék belélegzését hatékonyabbnak tartom az egyéb sóterápiákkal szemben. Eddigi tapasztalataim szerint ebben a közegben elvétve fordul elő a terápia elején köhögési roham, és ilyenkor a kezelés idejének rövidítése és a fokozatosság többnyire meg is oldja a problémát.

 

Hogyan tudják segíteni a páciensek tájékozódását a számukra megfelelő kezelésekről?

 Törekszünk arra, hogy a családok hiteles információt kapjanak a betegségükről és a szükséges kezelésről. Ebből a célból hoztuk létre az asztmasuli.hu weboldalt, és írtuk az Asztmasuli könyvet szülőknek, gyerekeknek. A weboldalon levelezésre is van lehetőség, akár a gyógyszeres, akár a sóterápia kapcsán felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolunk.