OKK együttműködés: reprezentatív, országos felmérés a légúti betegségben szenvedők körében
Nagy port kavart fel a napokban a TV2 Napló című műsorának, a mérgező sót alkalmazó szolgáltatókról készített riportja. Ahogyan azt már írtuk, az Indiso-nál teljes biztonságban van mindenki!

Több mint 10 éve, a kezdetektől fogva kizárólag orvosi sót alkalmazunk a terápia során. Elkötelezettségünket példázza az OKK-val elindított együttműködésünk is, melynek célja, hogy az Indiso még stabilabb egészségügyi háttérrel, még magasabb színvonalon nyújthassa szolgáltatását. 

Együttműködés az Országos Közegészségügyi Központtal

Reprezentatív, országos felmérés a légúti betegségben szenvedők körében

A megállapodás keretében az OKK az Indisoval együttműködve kérdőíves felmérést végez az Indiso páciensek körében. Az egyedileg összeállított, részletes kérdőívvel a sóterápia hatékonyságát és a tünetek, illetve a megbetegedések előfordulási gyakoriságát befolyásoló környezeti kockázati tényezőket szeretnék megismerni.

A felmérésben való részvétel anonim és önkéntesen zajlik.

A kérdőíves felmérés mellett az OKK peakflow meteres vizsgálatokat is végez a Sóklinikákon: a vizsgálatokban résztvevő páciensek (300 fő) vállalják, hogy 1 hónapig naponta többször, meghatározott időközönként elvégzik a szükséges mérést, vagyis szabályszerűen megfújják az ún. csúcsáramlásmérő készüléket és ennek eredményét a kapott betegvizsgálati naplóban vezetik.

A peakflow meter – csúcsáramlásmérő készülék

A csúcsáramlásmérő készülék megmutatja, hogy mennyire könnyen távozik a levegő a tüdőből, vagyis milyen maximális sebességgel tudja a beteg kipréselni a levegőt. Segítségével megállapítható, hogy mennyire jól kontrollálja a páciens az asztmáját. Fontos, hogy a helyesen megfújt készülék eredményeit a betegek naplózzák, hiszen az eredmények változásából megállapíthatjuk a közelgő asztmás rohamot, sőt a készülékkel a roham súlyosságát is megállapíthatjuk.

A készüléken a normál értékek a zöld mezőben találhatóak, a sárga és piros tartományok problémát jeleznek, illetve a reggel és este mért értékek közötti nagyobb ingadozások szintén erre utalnak. A készülék használata egyszerű: maximális mély légvételt követően maximális erővel és sebességgel kell kifújást végezni.

 

  

„A sóterápiával kapcsolatosan részletes felmérés Magyarországon eddigiekben nem történt, így lényeges felmérni azokat az elsősorban közegészségügyi tényezőket, amelyek a sóterápia hatékony és biztonságos alkalmazását befolyásolják” – mondta el az együttműködésről Dr. Pándics Tamás, az Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója.

Gábor Tamás, az Indiso ügyvezetője hozzátette: „A vizsgálatokat rendkívül fontosnak tekintjük mind a légúti betegek, mind az Indiso számára. Nincs tudomásunk arról, hogy akár Magyarországon, akár a határainkon túl, ilyen mélységű, nagy számú mintán végzett felmérés történt volna sóterápiás egészségügyi szolgáltatás hatásairól. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a hitelességre, ezért külön öröm számunkra, hogy az OKK vállalta a vizsgálatok elvégzését.  Több mint 10 éves működésünk alapján bízunk benne, hogy az eredmények magukért beszélnek majd, és hozzásegítenek ahhoz, hogy minél több érintett tudomást szerezzen, és pontos, megbízható információt kapjon az egészségügyi száraz sóterápia lehetőségeiről.”

A felmérést követően az OKK elvégzi a kérdőívek és betegvizsgálati naplók epidemiológiai szempontok szerinti kiértékelését. Ezzel egy időben az OKK a Sóklinikák biológiai és kémiai levegőminőségének vizsgálatát, a levegő mikrobiális ellenőrzését, valamint felületi mikrobiális vizsgálatok elvégzését is vállalta.