Sajtószemle - Kínában dobhat nagyot a magyar sóklinika-hálózat
Nem kicsiben focizik az Indiso, egyből Kínában kezdi a nemzetközi terjeszkedést - írta a trendfm.hu, a valasz.hu, az ecoblogstar.blogstar.hu, a franchising.hu, a hvg.hu és a HVG hetilap.Sót vegyenek! 

Bizarr ötletnek tűnik Kínába sót eladni, mégsem lehetetlen. Az egészségügyi célra kifejlesztett száraz sóterápia akár bomba üzlet is lehet.

Az érdeklődés több mint érthető: Kínában a halálokok dobogós helyezettjei között vannak a légzőszervi betegségek. A légúti szűkületet okozó, nem visszafordítható, az életminőséget, munkaképességet erősen rontó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 110 millió embert érint az 1,3 milliárd lakosú országban. De van még 30 millió asztmás, 480 millió szénanáthával küszködő beteg is. Vagyis a piac óriási, és a betegségek gazdasági terhe dollármilliárdokban mérhető. Ami pedig a természetes gyógymódok kultuszát illeti, a kínaiak köztudottan szívesen használják fel mindazt, amit a növény- és az állatvilág nyújthat az emberi bajok kikúrálásához.

Az azonban elég szokatlan, hogy Kína ne eladjon, hanem éppen Európából szerezzen be alternatív terápiás eljárást. Márpedig a magyar fejlesztésű sóterápia klinikai kutatására, kipróbálására a Shanghai Newsummit Biopharma Group és az Indiso International Kft. között szeptemberben létrejött partnerség ezt előlegezi meg. A Newsummitnak, amely gyógyszeripari és orvostechnológiai fejlesztések klinikai kipróbálásának szervezésével foglalkozó Newsummit feladata lesz a „kísérleti terep” biztosítása. Ha a klinikai kutatások során is bebizonyosodik a kezelés hatékonysága, úgy a gyógykezelési protokoll részeként elindulhat a technológia hasznosítása, a sóklinika-hálózat kiépítése. A belélegzett só jótékony hatására a XIX. század közepén figyelt fel a lengyelországi Wieliczka sóbányájának üzemorvosa. Az ott dolgozókat, ellentétben más munkásokkal, nem támadta meg tüdőbetegség.

A felismerés és annak publikálása után száz év is eltelt, mire széles körben elterjedt a barlangterápia. Kelet-Közép-Európában több nevezetes ilyen kúrahely is van, például az erdélyi Parajd, vagy az ukrajnai Aknaszlatina. Ezek a kúrák azonban meglehetősen drágák, és nem csak az útiköltség miatt. Heteket, esetenként hónapokat kell a helyszínen tölteniük a betegeknek, fizetve a szállást és a barlangi tartózkodást. Arról nem is szólva, hogy az aktív korúak kiesése a munkából ilyen hosszú időre hatalmas anyagi veszteség.

Sokakon segíthetne, ha a sóbarlangi klímát mesterségesen elő lehetne állítani – erre jutott egy beteg gyermek mérnök édesapja és egy orr-fül-gégész, akik neki is álltak a feladat megvalósításnak” – idézi fel a kezdeteket Gábor Tamás, az Indiso Sóklinika Kft. ügyvezetője. A feltalálók egy olyan berendezést raktak össze, amely belélegezhető – 0,2-0,7 mikron nagyságú - szemcsékké porlasztja az orvosi tisztaságú nátrium kloridot. Így az a légzőszervek legkisebb zugába is eljut a só, amely nyákoldó és tisztító hatású, könnyíti a légzést, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot. Az Indiso a természetben előforduló koncentrációnál intenzívebb, ezért hatékonyabb aeroszolt állít elő.

A népi megfigyelés, hogy jót tesz a só kúra, korántsem elegendő ahhoz, hogy az eljárás hivatalosan is terápiának minősülhessen. Ehhez klinikai kísérletek sorát kellene elvégezni, ami egy kisvállalkozás számára vállalhatatlan költségekkel jár. Biztató kezdet, hogy a törökbálinti tüdőgyógyintézetben összehasonlító vizsgálatnak vetették alá az intézmény saját természetes sóbarlangjában kúrált betegek és az Indiso-technológiával mesterségesen létrehozott sódús levegőt beszívók állapotának javulását. A háromhetes kúra során az Indiso biztonságosnak, egyes betegeknél pedig még hatékonyabbnak is bizonyult, mint a barlangi levegő.

A 2006 óta működő vállalkozás a fővárosban négy, vidéken 11 „sóklinikát” működtet. „A kúrára jelentkezők egészségügyi felmérésen esnek át, noha sokan eleve orvosi javaslatra jönnek hozzánk. Általában 10-20 alkalmas kezelés javasolt, legalább másnaponkénti gyakorisággal, mert ez szükséges a kívánt hatás kialakulásához” - magyarázza az ügyvezető. A DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. is fantáziát látott a sóterápiában, ezért 250 millió forintot fektetett abba, hogy az Indiso céget nemzetközi vizekre juttassa, amihez a pénzen kívül folyamatos marketing és pénzügyi tanácsadást is nyújt. A példásan működő inkubáció eredménye a kínai megállapodás, de folynak megbeszélések a klinikai vizsgálatok nemzetközivé szélesítéséről az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

Forrás: HVG - print + online


Az élet sója

Az Indiso lehet a világon az első, klinikailag igazolt sóterápiás technológia forgalmazója. Gábor Tamás ügyvezető szerint a szükséges vizsgálatok után a cég kínai terjeszkedésbe kezd.

 

Napjainkra a sóterápia a wellness kultúra részévé vált. Minek köszönhető ez a gyors siker?

Gyorsnak nem mondanám, hiszen a sóbarlangok jótékony hatását már az ókori görögök ismerték, de a gyógymód „reneszánsza” is több mint kétszáz éve kezdődött. Az 1800-as években tűnt fel az orvosoknak, hogy a lengyelországi sóbányákban dolgozó munkások nem panaszkodnak tüdőbetegségekre, és magasabb életkort élnek meg, mint más bányászok. Ez a tapasztalat indította el a sóterápia újrafelfedezését, melynek során megállapították, hogy a magas sótartalmú levegő belélegzése szinte minden alsó és felső légúti betegség kezelésében hatékony. Így „szivárgott be” az eljárás a wellness központokba is.

Ezek szerint a kezelés nem csak divatos, de bizonyítottan eredményes is?

A sóterápia semmi esetre sem tartozik a divatos, de kétes hatású, ezoterikus gyógymódok közé. A megfelelő körülmények között, megfelelő eszközzel és orvosi tisztaságú sóval végzett kúra hatása mérhető. Nem véletlen, hogy az Indiso SPELEO terápiát kiegészítő kezelésként a magyar fül- orr- gégész és tüdőgyógyász szakmai kollégiumok is támogatják. A gyanakvás azonban sajnos nem indokolatlan, hiszen a népszerűség növekedésével egyre több olyan szoba nyílik, melyeknek nincs gyógyhatása.

Pedig a sóterápia nem bonyolult eljárás. Hol lehet ezt elrontani?

Az alapelvek egyszerűek, hiszen a természetes sóbarlangok is gyógyították a légúti betegségeket, ám ugyanazt a hatást mesterséges környezetben előidézni nem feltétlenül könnyű. Hiába hirdeti egy sószoba fenntartója, hogy több tonna himalájai zúzalékkal borította be a helyiség falait, ez önmagában csak a gyógyulás illúzióját teremtheti meg. Több kutatás is igazolta, hogy a mérhető eredményességhez különleges, száraz klímára és magas koncentrációjú, rendkívül apróra őrölt sószemcsékre van szükség.

Miért lényeges az apró szemcseméret?

A só csak így juthat le a mélyebb, alsó légúti üregekbe, hörgőkbe, de az orrmelléküregben, arcüregben, homloküregben letapadt nyákot is így lehet a leghatékonyabban feloldani.

Az Indiso speciális porlasztókészüléket használ. Mi a technológia lényege?

Több hasonló eljárás is létezik, de a miénk számos tekintetben egyedülálló. A legtöbb aeroszol-előállító berendezés legfeljebb a milliméter ezredrészének megfelelő, egy mikron nagyságú szemcséket készít, ráadásul sokszor valamilyen nedves, párásító eljárással oszlatja el a levegőben. Ezzel szemben a mi technológiánk tökéletesen száraz eljárás. Az előmelegített, 99,9 százalékos tisztaságú sót egy őrlőmalom 0,2 mikronos méretűre zúzza, majd az őrletet a készülék kifújja egy 850-1000 fokon izzó fűtőszálrendszeren keresztül a levegőbe. A hőkezelés tökéletesen fertőtleníti az aerosolt, így nem fordulhat elő, hogy a gyógyulni vágyók épp a kezelés során betegednek meg.

Egyébként ezzel a kockázattal is számolni kell?

Sajnos Magyarországon nincs olyan szabályozás, amely minden szolgáltató számára kötelező követelményeket írna elő. Nincsenek határozott higiéniai elvárások, rendszeres ellenőrzések, így legtöbbször azt sem lehet tudni, milyen tisztaságú az a hatóanyag, amit a vendégek porlasztott formában belélegeznek. A meleg, párás, nedves környezet kedvezhet a baktériumoknak és gombáknak, márpedig egyik beteg sem azért jár sóterápiára, hogy ilyesmivel találkozzon. A közelmúltban szerencsére a jogalkotók is felfigyeltek a problémára, ezért első lépésként az Országos Közegészségügyi Központ átfogó vizsgálatsorozatnak veti alá a piacot.

Ez hány szolgáltatót érint?

Itthon ezer helyen működtetnek különböző sószobákat, melyeket évente több százezren látogatnak. Nem mindegy, hogy ezek az emberek milyen színvonallal szembesülnek, illetve milyen ígéretekkel csalogatják be őket. Megengedhetetlen, hogy egy szolgáltató azt hirdesse magáról, hogy hatásos gyógymódot kínál – a tudomány mai állása szerint – gyógyíthatatlan betegségekre. Remélem, hogy az ilyen problémákra is megoldást jelent majd a szabályozás, ami segít az érintetteknek, hogy meg tudják különböztetni a valóban terápiaként értékelhető szolgáltatókat. Az Indiso nemrég az egyik legnagyobb kínai kutatóközponttal is együttműködésre lépett, s további teszteken vizsgáltatja saját technológiáját. Az elmúlt 12 év tapasztalatai alapján biztos vagyok benne, hogy a kutatások igazolni fogják az eddigi eredményeket, így mind az orvosok, mind a páciensek számára erős bizonyítékok állnak majd rendelkezésre a tájékozódáshoz és a megfelelő döntésekhez.

Miért pont Kínában vágtak bele a vizsgálatokba?

Ez a nemzetközi terjeszkedésünk első lépése. Ha a klinikai ellenőrzés pozitív eredménnyel zárul, a kínai partner megkezdi a technológiánk franchise-rendszerű értékesítését. Számítunk a megerősítésre, hiszen korábban már a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet gyerek- és felnőttosztályán több preklinikai vizsgálat is bíztatóan zárult.

Forrás: valasz.hu

 

Kínában terjeszkedik az Indiso

A világ legnépesebb országa lehet a magyar Sóklinika hálózat nemzetközi terjeszkedésének zászlóshajója. Emellett a hazai piacot is fejlesztik.

Együttműködési megállapodást írt alá szeptemberben az Indiso és kínai partnere, a Shanghai Newsummit Biopharma csoport. A megállapodás értelmében kínai, klinikai kutatások során az Indiso által kifejlesztett sóterápiás technológiát tanulmányozzák, ami a későbbiekben segítséget nyújthat a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedő kínai lakosok számára. Az Indiso és a Newsummit partnersége révén létrejövő klinikai, nagyszámú beteget érintő kutatások és ezek várhatóan pozitív eredményei még hitelesebben támasztják majd alá az Indiso SPELEO terápia hatékonyságát. „A pozitív eredmények birtokában, reményeink és terveink szerint akár 1 éven belül, megkezdődhet egy sóterápiás klinika-hálózat kiépítése egy helyi mester franchise partnerrel együttműködésben” – avatott be a mostani megállapodás jelentőségébe Gábor Tamás Indiso ügyvezető.

A légzőszervi és allergiás megbetegedések jelentős és folyton növekvő egészségügyi problémát jelentenek nemcsak Kínában, de az egész világon. Az Indiso és a Newsummit megállapodásának értelmében Kína vezető kórházaiban végzik majd a klinikai kutatásokat, melyekkel az Indiso Speleo terápiás módszerét fogják tesztelni. A közös felmérést követően az Indiso egészségügyi száraz sóterápia a kínai piacon is elérhetővé válhat. „Nagy várakozással tekintünk az Indiso Speleo terápia klinikai kutatásai elé, amely a vizsgálatokat követően, természetes kiegészítő terápiaként része lehet Kínában a légzőszervi megbetegedések esetében alkalmazott egészségügyi gyakorlatnak. Reményeink szerint a sóterápias kezelések túllépnek a csupán egészségügyi létesítményekben való alkalmazhatóságon” – nyilatkozta Dr. Ren Jun, a Newsummit vezérigazgatója.

Mindez pedig megalapozhatja a magyar fejlesztésű egészségügyi száraz sóterápia nemzetközi ismertségét, a későbbiekben további piacok egészségügyi rendszereiben való megjelenését is. „Bízunk benne, hogy a kínai együttműködéssel párhuzamosan hasonló utat járhatunk be az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Természetesen az a nem titkolt célunk, hogy ezek az együttműködések, a folyamat eredményeként mester franchise megállapodásokká fejlődjenek. A mostani kínai együttműködés tehát a nemzetközi terjeszkedés zászlóshajója is egyben” – részletezte az expanziós terveket Gábor Tamás.

A hatalmas külföldi piacok meghódítása mellett az Indiso nem feledkezett meg a magyar piacról sem, sőt, jelenleg az Országos Közegészségügyi Központ szakmai partnereként vesz részt a világ eddigi legnagyobb sóbelégzést érintő epidemiológiai kutatásában, hamarosan az önálló klinikai vizsgálatok is folytatódhatnak vezető hazai egészségügyi intézményekben, valamint egyre nagyobb hangsúlyt kap a hazai minőség- és hálózatfejlesztés is. „Meg kell különböztetni magunkat a sokszor egyáltalán nem megalapozott, jogszabályban rögzített minimum feltételrendszer hiányában mégis gomba módra szaporodó versenytársaktól, és garantálni a minőségi sztenderdeket. A jogszabályalkotás folyamata elindult, de emellett a magyarországi franchise partnerekkel szemben is szigorodtak a feltételek” – mondta el Gábor Tamás, és hozzátette, hogy elsősorban a jövőbeli sóklinika-üzemeltető franchise partnerek alkalmasságára vonatkozó szempontok esnek nagyobb súllyal a latba.

A korábbi tapasztalatokból levont következtetések, tanulságok alapján, immáron nagyobb hangsúlyt kap a vállalkozói tapasztalat és a komolyabb egészségügyi háttér, miközben az új arculat és új rendszerszintű kommunikáció is egy-egy újabb lépést jelentenek a magasabb minőség felé.

Forrás: franchising.hu