Valóság a „mítosszal” szemben
Minap az egyik hírportál hasábjain megjelent egy cikk „Sóbarlangok népszerű mítosza” címmel.

Az írás jelentős indulatokat váltott ki, mint az a cikk alatt megjelenő hozzászólások hangvételéből is kiderült: a hozzászólók legnagyobb része elutasítja a cikk tartalmát és megközelítését.

A cikk legfontosabb hiányossága, hogy nem törekszik az objektív tényfeltárásra, nélkülözi a terület teljes spektrumának bemutatását, általánosítása nem különbözteti meg a sóterápiák egyes típusait és a különböző minőségű megoldásokat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a sóterápia esetében a nátrium-klorid (NaCl) nevű, természetben is megtalálható vegyület alkalmazásáról és az orvostudomány által is ismert hatásainak kiaknázásáról van szó. A NaCl-t több száz éve kutatja az orvostudomány és alkalmazza a bizonyíték alapú orvoslás.

A sóterápia, megfelelő körülmények mellett, szakértelemmel végezve, egy bizonyítottan nem ártalmas, mellékhatások nélküli, más orvosi kezelésekkel együtt alkalmazandó, kiegészítő terápia. Az évtizedes, orvosok által javallott gyakorlati alkalmazása egyértelműen pozitív hatást igazolt. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy Magyarországon és világszerte, rengeteg esetben, kórházakban is alkalmazzák, a magyarországi eredményekről több tüdőgyógyász szakember is jelentetett meg publikációt. Továbbá erre bizonyíték az is, hogy az Indiso és az Országos Közegészségügyi Központ közösen készíti azt a reprezentatív kutatást, melynek célja, hogy az egészségügyi száraz sóterápia-kezelés módszerét, annak hatását vizsgálja, és megalapozott protokollokat állítson fel a területen.

A cikk állításával ellentétben, a NaCl, mint hatóanyag vonatkozásában, kifejezetten a sóterápia hatásaira irányulóan is több, minden szempontból elfogadható, nemzetközi kutatás áll rendelkezésre. Mindezek alapján egyértelmű, hogy a sóterápia hatásmechanizmusa tudományosan magyarázható, egyértelműen és jól elhatárolható más, áltudományos módszerektől. Még ha a szakirodalomnak vannak is pótlásra váró hiányosságai, felelőtlen tévedés a sóterápiát „népszerű mítosznak” és kuruzslásnak tekinteni.

Akik ismerik az Indiso egészségügyi száraz sóterápiát, azoknak talán felesleges is ezeket a gondolatokat ismételni. Akik pedig nem ismerik, keressék fel bizalommal bármelyik Sóklinikánkat, ahol az ingyenes kipróbálás, valamint orvosainkkal történt konzultáció alapján mindenkinek lehetősége van saját álláspontját kialakítani.

Az Indiso továbbra is a legmagasabb szintű egészségügyi szolgáltatásra törekedve várja kedves pácienseit!