Rólunk
Miért más az Indiso?

A só gyógyító hatását már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, sőt már a középkorban terápiás céllal alkalmazták.

Napjainkban is számos olyan termékkel, terápiával találkozhatunk, melyek a só erejével ígérnek gyógyulást, de ezek sok esetben nem elég hatékonyak.

Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy gyógyhatása csak annak a teljes mikrobiológiai környezetnek van, amely egy sóbánya vagy sóbarlang látogatásakor is körülvesz minket. Ebben a közegben nagy jelentősége van mind az orális, mind a nazális belégzésnek.  Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia során egy valódi sóbánya, sóbarlag mikroklímáját reprodukáljuk, amely garantálja a tünetek hosszú távú enyhülését.

Sópipa alkalmazásánál ugyan a hatóanyag bizonyos esetekben valóban természetes sóbányából származik, de kevés benne az az egészen apró szemcseméret, amely átjut a szűrőn és valóban eljut a légutakba, ahol kifejtheti hatását. 

Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia kezelései során az egyedülállóan finomra őrölt – 0,2 mikron méretű –, speciális, nagy tisztaságú és kifejezetten magas koncentrációjú orvosi só, a hatóanyag a legkisebb hörgőcskéket is eléri, így a legelterjedtebb, nedves sóterápiákkal ellentétben az alsó légutakban is kifejti jótékony hatását. *

Szemcseméret az Indiso egészségügyi száraz sóterápia és egyéb terápiák esetében

Páviánokon, élő szervezetben elvégzett, inhalációs kísérletekben megfigyelték, hogy a mellkason kívüli (ET) és mellkasi (TH) régiókban az aeroszolok megtapadása annál nagyobb, minél kisebb az aeroszol átmérője. Míg az 1-9 mikron átmérőjű részecskék 72%-a a felső légutakban tapad meg, és csak 28% jut el az alsóbb légutakba, addig a  0,15-0,5 mikron méretű részecskéknek már 84%-a eléri a tüdő legkisebb hörgőit is! *

A só megtapadása különböző szemcseméret esetén egy pávián tüdejében

 

Albuquerque-Silva I, Vecellio L, Durand M, Avet J, Le Pennec D, et al. (2014) Particle Deposition in a Child Respiratory Tract Model: In Vivo Regional Deposition of Fine and Ultrafine Aerosols in Baboons. PLoS ONE 9(4): e95456. doi:10.1371/journal.pone.0095456

 

A sótéglákból épített helyiségekben a légtérben nem áll rendelkezésre az a mennyiségű és minőségű hatóanyag, amelynek terápiás gyógyhatása lehet. Egy negatívan ionizált levegő közeg keletkezik, amelynek pozitív fiziológiai hatása van, de fizikoterápiás szempontból nincs meg a szükséges magasan koncentrált hatóanyag.

Az Indiso Sóklinika kezelőiben a levegő sókoncentrációja 20-22 mg/m³, amellyel egy valódi sóbánya, sóbarlang mikroklímáját hozzuk létre.

Nedves terápiák, meleg gőzölős módszerek esetén nagyon magas,  95-98%-os a páratartalom, amelynek köszönhetően légzés során a hatóanyag megtapad a nyálkahártyán és ezáltal csak a felső légutakig jut el. Ennek hátránya, hogy fokozódik a nyáktermelődés, valamint a megtapadt só a nyálkahártyát is irritálja. Így több betegség esetében nedves sóterápia nem is alkalmazható.

Kezeléseink során a speciális, nagy tisztaságú, orvosi hatóanyag szárazon kerül a levegőbe, melynek köszönhetően nem tapad meg a felsőbb légutakban, így nem is irritálja azt.

Fontos tudni, hogy a gyógyközeg tulajdonságai megakadályozzák a továbbfertőzést és a felülfertőződést, így a sóterápia csoportokban is kockázatmentesen alkalmazható.

Az általunk végzett sóterápia hatékonyságával csak egy valódi sóbánya vagy sóbarlang vetekedhet, azonban még itt is alacsonyabb a levegő sótartalma, ezért alkalmanként 6-7 órát kellene eltöltenünk egy bányában.

 Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia közben létrehozott mesterséges közegben elegendő alkalmanként egy órát eltölteni a magasabb koncentrációnak és szemcseméretnek köszönhetően.

 

 

*Dr. Laki István, Tüdőgyógyintézet Törökbálint – „Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia, mint a váladékoldás speciális esete” c. előadás