Rólunk
Orvosok mondták

"A sóterápia hatásmechanizmusa már régóta ismert és bizonyított eljárás. Jómagam immáron 25 éve alkalmazok hasonló kezeléseket, az INDISO egészségügyi száraz sóterápiát is évek óta ismerem, azóta rendszeres tanácsadás mellett alkalmazom is az Indiso különleges eljárását. Ez a terápia kimagaslóan hatékony, hiszen az egyedülállóan apró szemcseméret mélyebbre, a legapróbb légutakba is le tud jutni, így sokkal aktívabb a váladékürítés. A só magához szívja a nedvességet, váladékot, ami a köhögéssel kiüríti a légutakban lerakódott szennyeződést, allergént és nyákot, így nem kell inhalálni, köptetőt szedni. A légutakba bejutó, száraz, porlasztott orvosi-só feloldja és eltávolítja a lerakódásokat, baktériumokat. Ártalmas hatást, mellékhatást nem ismer a szakirodalom és három évtizede a gyakorlatban sem találkoztam ilyennel. Nagyon jók a szakmai tapasztalataim az INDISO sóterápiával kapcsolatban, a kezelést jótékony élettani hatásai miatt, akár megelőzés céljából, egészséges gyermekek és felnőttek részére is ajánlom."

Prof. Dr. Gyurkovits Kálmán, gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, Szeged

(A teljes cikk itt olvasható olvasható

 

 

"A sóklinikákról nagyon jó a véleményem. A légutakba bejutó, száraz, porlasztott orvosi-só feloldja és eltávolítja a lerakódásokat, baktériumokat. Fontos tudni, hogy először erősödhetnek a tünetek, mert kijönnek a mélyen lent lévő váladékok. Amint ezen túl van a gyerek, hosszú ideig tünetmentesség várható. Nagyon jók a tapasztalataink ezzel kapcsolatban. Évente 2x20 alkalom segít, hogy a gyermek ritkábban legyen beteg. A megelőzésre oda kell figyelni."

Dr. Kiss Katalin, házi gyermekorvos, Kecskemét

(A teljes interjú a Családinfo c. lap őszi kiadásának 8 - 9. oldalán olvasható

 

"Négy éve találkoztam először az Indiso egészségügyi száraz sóterápiával, azóta javaslom betegeimnek is. Tapasztalataim szerint a legjobb eredményről a krónikus felső légúti betegségben, arcüreggyulladásban szenvedő betegek számolnak be. Ezek a betegségek nagy gondot jelentenek az őszi, téli hónapokban, a visszatérő lázas, köhögős periódusok, a köztes időkben is megmaradó köhögés nehezíti a gyermek közösségbe járását, a szülő munkavégzését. Megfigyeltük, hogy az akut tüneteken túljutva, megelőzésként is szívesen viszik Indiso egészségügyi száraz sóterápiára a gyermeket.

Amennyiben a jól vezetett fenntartó kezelés mellett sem sikerül panaszmentességet elérni asztmás betegeinknél, a szülők gyakran érdeklődnek a sóterápiáról, ebben az esetben nekik is a száraz sóterápiát javasoljuk. A kezelések során a magas koncentrációban jelen levő, apró sószemcsék belélegzését hatékonyabbnak tartom az egyéb sóterápiákkal szemben. Eddigi tapasztalataim szerint ebben a közegben elvétve fordul elő a terápia elején köhögési roham, és ilyenkor a kezelés idejének rövidítése és a fokozatosság többnyire meg is oldja a problémát."

Dr. Gács Éva osztályvezető helyettes főorvos, pulmonológus szakorvos Heim Pál Gyermekkórház pulmonológia, Budapest

(A teljes interjú itt olvasható)

 

"Amióta praktizálok, alkalmazom a sóterápiás kezeléseket, az Indiso egészségügyi száraz sóterápiával pedig 3 évvel ezelőtt találkoztam. Ez a terápia sokkal hatékonyabb, mint a többi sóterápia, hiszen a nagyon apró szemcseméret mélyebbre, a legapróbb légutakba is le tud jutni, így sokkal aktívabb a váladékürítés. A só magához szívja a nedvességet, váladékot, ami a köhögéssel kiüríti a légutakban felrakódott szennyezést, allergént és nyákot, így nem kell inhalálni, köptetőt szedni.

Allergia esetében mindenképpen fontos a megelőzés, mert ha kitisztított légutakkal indulunk neki az allergiaszezonnak, akkor lényegesen kevesebb tünetet produkál az a beteg, aki részt vett egy Indiso egészségügyi száraz sóterápiás kúrán és kitisztította az alsó és felső légutait. Ajánlom szintetikus, mellékhatásokat okozó gyógyszerek kiváltására, hiszen azoknál az embereknél, akik enyhe vagy közepesen súlyos allergiás tünetekkel küzdenek, majdnem teljes mértékben kiváltható a gyógyszer használata. A súlyosabb allergiások esetében is jelentősen csökkennek a tünetek, tehát mindenképpen érdemes kipróbálni!"

Dr. Bakk Judit, fül-orr-gégész szakorvos Jósa András Oktatókórház, Nyíregyháza

 

„Fontos tudni, hogy gyerekkorban is ugyanazok a tényezők az allergia kiváltó okai, mint felnőttkorban. Így nyáron a pollenek, legfőképp a parlagfű, a feketeüröm, illetve a fűpollenek, őszi-téli időszakban pedig a poratkák, penészgombák jelenthetnek jelentős terhelést a rájuk érzékenyek szervezetének. Kizárni az életünkből nem lehet őket, a zavaró tünetek enyhítésére hatékony megoldás az egészségügyi száraz sóterápia.

Az egészségügyi száraz sóterápia jótékony hatása már régóta ismert. Hatásmechanizmusa a következő: az apró sószemcsék a legkisebb légutakba is eljutnak, ahol a só leülepedik és magába szívja a vizet, ezzel a nyáktisztulást segítve elő.  Tehát a só a nyákkal kiüríti gyakorlatilag egyrészt a szervezetben felhalmozódott gyulladásos anyagokat, másrészt azokat az allergéneket, amik bejutnak a szervezetbe. Az egészségügyi száraz sóterápiának többek között ez a célja, hogy ezek az anyagok kiürüljenek a szervezetből és így a természetes védekezést tudja nagymértékben fokozni és elősegíteni.”

Dr. Papp Gábor gyermek-tüdőgyógyász, allergológus Szigetvári Kórház, Pécs

 

„Az emberiség 40%-a allergia vonatkozásában örökletes hajlammal, atópiás alkattal születik, abból körülbelül, 20-25%, de akár 30% valóban allergiás is lesz. Az allergiának nem feltétlen gyerekkorban kell kezdődnie, kezdődhet felnőtt korban is. Hazánkban a munkaképes korú lakosságnak legalább 20%-a szenved valamilyen allergiában, ez tehát 800 ezer embert érint, ennek pedig komoly gazdasági hatása is van.

Ideális esetben, ha nem találkoznánk az allergiát kiváltó pollennel, nagy valószínűséggel el lehetne kerülni a tüneteket. Ez azonban kivitelezhetetlen, ezért fontos, hogy megpróbáljuk megelőzni az allergiát. Sokat tehetünk a tünetek ellen természetes gyógymódokkal. Azzal, hogy az allergén kiürítését gyorsítjuk, a szervezet ellenálló képességét javítjuk, a légúti gyulladás mértékét csökkentjük.

Ilyen eljárás például az egészségügyi száraz sóterápia.

A sóterápiának sok fajtája van, azonban ezek közül a legjobb mindenképpen az orvosilag ellenőrzött, megfelelő koncentrációban és orvosi felügyelettel végzett terápia.

Az az egészségügyi száraz sóterápia esetében nagy tisztaságú sókristályokat egyedülállóan apró méretűre porítják, ezt az emberek kúraszerűen belélegzik. A részecskék, apró méretük miatt, egészen a léghólyagocskáig lejutnak a tüdőben, így ott a gyulladás mértékét tudják csökkenteni és mivel a só nedvességet szív magába, a csillószőrök a mozgását könnyebbé teszi. Ha a csillószőrök könnyebben mozognak, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban ki tudják juttatni a légszennyező anyagokat is és az allergéneket is.

Ezt a kezelést jótékony élettani hatásai miatt egészséges emberek is nyugodtan végezhetik, ártalmas hatása, mellékhatása nincs.”

Dr. Endre László, allergológus, c. egyetemi docens, Vasútegészségügyi Központ, Budapest

 

„A Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium támogatja a száraz sóterápia kiegészítő eljárásként történő alkalmazását krónikus alsó légúti betegségek kezelésében.”

Dr. Böszörményi Nagy György, elnök, Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium

 

„Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia hatásos eljárás prevencióban és különböző fül-orr-gégészeti rhinológiai megbetegedések rehabilitációs kezeléseiben.”

Prof. Dr. Répássy Gábor, elnök, Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium

 

„2015 márciusától intézetünkben néhány jelentős gyermekpopulációt érint betegségcsoport (Asztma bronchiale, Bronchitis-sinobronchitis, Cystas fibrosis, Rhinitis) képviselőin vizsgáltuk az Indiso egészségügyi száraz sóterápia hatását. A vizsgálat során 10-10 alkalommal elvégzett Indiso kezelések alapján az alábbi megfigyeléseket tettük. A sóterápia nem okozott haematológiai és vérkémiai eltéréseket. A száraz NaCl részecskék inhalációja ozmotikus hatás révén felhígítja a váladékot, ezzel elsegíti annak kiürülését, a szövetekbl von el vizet, csökken az ödéma. Ezen hatás mellett a mikronizált NaCl szemcsék inhalációjakor érvényesül egy fizikokémiai hatás is: a magas ionersség roncsolja a fehérje-fehérje és a fehérje-DNS közötti fizikai kötéseket, fellazítja, megkönnyíti a váladék kiürülését.

A páciensek légzésfunkciós értékei bizonyos esetekben csaknem 10%-kal növekedtek a kúraszer kezelés során, a betegségre jellemz tüneti értékek 30%-kal javultak. Ez jól mutatja, hogy az eljárás hatékonyan oldja a légúti váladékot. A váladék ürülése, a nyálkahártya-duzzanat mérséklése ezekben a kórképekben prompt javulást eredményez.”

Dr. Laki István, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász főorvos, Törökbálint Tüdőgyógyintézet

 

„2008 óta működik Intézetünkben az Indiso egészségügyi száraz sóterápia, mely napi 10-12 fő számára nyújt kezelési lehetőséget, általában asztma, bronchitis és recidiváló croupban szenvedő gyermekeknek. A  terápia legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett hatás, javul a bronchusok tónusa, a légzés, légcsere, ami a szervezet egyéb szisztémáinak normalizációját segíti. Fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. Erősíti a szervezet önregeneráló képességét, az immunrendszert, mérsékli a túlérzékenységet és a gyulladást, javulnak a légzésfunkciós paraméterek. Nő az egyén teljesítő képessége, sporteredményessége, terhelhetősége. A téli-őszi infectiok a nyári só-therápiák után később jelentkeznek, és ritkábbak. Allergia esetén javíthatja az egyébként tüneteket kiváltó Hisztamin- és IgE-szintet.”

Dr. Fehér Annamária, csecsemő és gyermekgyógyász, gyermek pulmonológus főorvos, B-A-Z Megyei Kórház

 

„Magyarországi indulása óta, több mint tíz éve dolgozom együtt az Indiso Sóklinikákkal. Fül-orr-gégészként elsősorban az allergiás és a krónikus légúti betegségekben szenvedő betegeimnek, valamint légúti fertőzések megelőzésére javaslom a speleo terápiát. Az egyedülállóan finomra porított száraz sószemcséknek fertőtlenítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő, immunizáló hatása van a légutakra.

Az allergiás betegek tüneteit (orrdugulás, fokozott váladéktermelés, viszketés, tüsszögés) a szezon előtt 2-3 héttel megkezdett, 20 alkalmas terápiás kúra jelentősen csökkenti, a szokásos allergia ellenes gyógyszerek, orr- és szemcseppek mennyisége csökkenthető vagy elhagyható. Állandó allergiás panaszokkal küszködő betegeim panaszai kb. fél éven át enyhülnek a kúra hatására, ezt követően rövidebb „emlékeztető” kúra is elegendő.

A krónikus légúti betegségek (melléküreg gyulladások, orrpolipózis, idült hörghurut, asztma) eredményes kiegészítő kezelése a sóbánya terápia.

Dohányzók számára fél évente javasolt a 20 alkalmas kúra, melynek hatására a hörgőkben felgyülemlett váladék kiköhöghetővé válik, az idült nyálkahártya gyulladás enyhül.

Rendkívül sikeresen alkalmazható a sóterápia kisgyermekek közösségben szerzett fertőzéseinek megelőzésére, ezért ideális például óvodások csoportos vagy egyéni kezelésére.”

Dr. Almay Krisztina, fül-orr-gégész, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb, Szt. János Kórház

 

"Téli náthám közben, amikor a szokásos papírzsebkendők már nem segítettek és helyettük egy konyhai törlőpapír henger állt az íróasztalomon, egyéb ügyek miatt telefonon hívott az Indiso munkatársa. Beszélgetésünk végén, a hangom minőségét érzékelve rákérdezett az állapotomra és felajánlotta, hogy próbáljam ki a sóbelégzést. Veszteni valóm nem volt, a Pécs belvárosában lévő intézmény pedig útba esett, így aznap délután már ott is voltam.

Az első 20 perces kezelés közben orrjárataim kitisztultak és az orrmelléküregekből is jelentős mennyiségű váladék ürült. Mindezek hatására közérzetem jelentősen javult, az orrváladékozásom csökkent. A másnapi, hosszabb sóbelégzést követően a felsőlégúti panaszaim gyakorlatilag megszűntek és kifejezetten jó érzés volt mély levegőt venni.

A korábban rendszerint 5-6 napig tartó náthám a harmadik napra elmúlt."

dr. Rónai Zoltán, gyermekgyógyász, immunológus és pulmonológus szakorvos, Pécs

 

„2009 ősze óta van lehetőségünk Indiso egészségügyi száraz sóterápiára. Betegeink számottevő része visszatérő felső- és alsó légúti infectiokkal, krónikus sinusitissel, recidiváló bronchitises panaszokkal, allergiás rhinoconjunctivitissel és asthmával küzd. Öt év alatt szerzett tapasztalataink és a betegek egy részénél végzett kérdőíves életminőség felmérés szerint a a betegek jelentős életminőség javulásról számolnak be. Válaszaik alapján csökken az asthmás epizódjaik gyakorisága, fáradtságérzésük, éjszakai felébredéseik száma. Napi életvitelükben kevésbé zavarja őket betegségük.”

Dr. Spicze Tímea, gyermek pulmonológus szakorvos, allergológus főorvos, Kenézy Gyula Kórház Debrecen

 

„Több éve alkalmazzuk az Indiso kezelést. Az erre a célra kialakított speciális szobában mind az osztályon fekvő betegek, mind pedig a járóbeteg ellátás keretében ellátásra kerülő gyermekek kezelése folyik. A felső légúti krónikus gyulladásos megbetegedések, a hörgők váladékképződéssel járó kóros folyamatai mellett az atopiás dermatitis súlyos formáiban is több alkalommal eredményesen alkalmaztuk a sóbánya, sóbarlang  klímáját kórházi körülmények között reprodukáló Indiso egészségügyi száraz sóterápiát.”

Dr. Gárdos László, Zala Megyei Kórház, Csecsemő és Gyermekosztály, főorvos

 

"Régóta tudjuk, hogy a természetes sóbarlang klímája, illetve a tengeri levegő gyógyítja a légzőszerveket, ezért az asztmás és allergiás betegeknek, valamint a gyakran „megfázó” pácienseknek kimondottan ajánlott. Krónikus légzőszervi betegeim visszajelzései is ezt bizonyították ez elmúlt 28 év során. A sólámpák és sótéglák kizárólag esztétikai hatásával szemben azonban az Indiso egészségügyi száraz sóterápia hatékonysága abban rejlik, hogy a száraz, nagy sűrűségű hatóanyag könnyen belélegezhető, a részecskéi rendkívül kis méretűek. Az Indiso kezelések előtt és a kúra végén szakorvosi vizsgálat történik, így a betegek állapota, az exacerbációk száma, a gyógyszerfogyasztás, illetve a légzésfunkciós értékek a kiindulási állapothoz képest összehasonlíthatóak, a terápia eredményessége könnyen mérhető.

Alkalmazását mindenkinek ajánlom, akár preventív jelleggel is."

Dr. Kovács Tibor, tüdőgyógyász főorvos

(A teljes interjú szövege itt olvasható)

 

„A légúti betegségek, az asztma, allergia esetében egyre gyakoribb az előfordulás óvodás kortól. Természetes törekvés, hogy ha lehetőség van rá, kerüljük el a szintetikus, esetleg sokféle mellékhatással is bíró gyógyszerek tartós alkalmazását. Kiváló választás ilyenkor az Indiso száraz só kezelés. Öröm hallani, mennyivel ritkábban, enyhébben jelentkeznek a tünetek, csökkenthető vagy elhagyható a régóta szedett gyógyszer, sok esetben pedig teljesen tünetmentessé válik a gyermek. A meggyőzően jó eredmények láttán a szülők szívesen veszik ismételten igénybe a kezelést. Külön öröm, hogy időnként, "csupán" megelőző szándékkal teljesen egészséges gyerekeket is hoznak kezelésre, akik halottak róla, hogy a sóterápiának kiváló immunerősítő hatása is van!”

Dr. Batta Ildikó, gyermekgyógyász, infektológus szakorvos, homeopata orvos 

 

„Az Indiso sóterápiát tudom javasolni azoknak a betegeknek, akiknek elhúzódó köhögéses panaszai vannak, nehézséget okoz a váladék felszakadása és kiürítése. Ez a terápia mind az orrüregből, mind pedig a hörgőkből segít a kellemetlen nyák felszakításában és feloldásában.

Azon betegek részére, akiknek hörgőszűkületük van, természetesen csak megfelelő hörgőtágítás után lehet ezt alkalmazni. A terápiát légzésfunkció mérése előzi meg és amennyiben ebben eltérést észlelnek, szakorvoshoz irányítják a beteget. Mivel hazánkat sajnos nem tengerek övezik, ezért bátran ajánlom ezt a terápiát mintegy természetes gyógyítási lehetőséget, minden káros hatóanyag használata nélkül.”

Dr. Szabó Márta, tüdőgyógyász, allergológus szakorvos, Debrecen

 

„Meggyőződésem, hogy az Indiso egészségügyi száraz sóterápia hatásos a felnőtt betegek gyulladásos tüdőbetegségeinek kezelésében, mint az asztma és a COPD esetében, a gyermekeknél pedig a recidiválo bronchitis obstruktiva esetében. 1-2 kúra után a steroid adagot csökkenteni lehet, ami kivánatos a gyógyszermellékhatás miatt. Nem mellékes az immunrendszert stimuláló profilaktikus hatása sem, ami kisdedkorban lehet hatásos a bölcsődei, illetve óvodai recidiváló felsőlégúti fertőzések kivédésében!”

Dr. Kovács István gyermekorvos, tüdőgyógyász, Székesfehérvár

 

"Egészségügyi száraz sóterápiás intézménnyel több éven keresztül együttműködve végeztünk megfigyeléseket: 240 páciens – ebből 102 tüdőasztmás, és 103 szénanáthás eset – vizsgálati adatainak feldolgozása alapján láthattuk, hogy jelentősen és egyértelműen javultak a légzésfunkciós értékek asztma és szénanátha esetében. A betegek állapotában bekövetkező szignifikáns javulás 20 kezelés után vált tartóssá. Figyelembe véve az asztma, valamint az allergiás szénanátha elterjedtségét és kínzó panaszokat okozó tüneteit, jelentős eredmény, hogy ezzel a kezeléssel szteroid nélkül – aminek a mellékhatásai ismertek – ilyen tartós javulást lehet elérni."

Dr. Jákó Péter sportorvos, címzetes egyetemi docens, Budapest

(A teljes interjú szövege itt olvasható)

 

"A sóterápia évszázadok óta elfogadottan jótékony hatású eljárás a légúti betegségek kezelésében. A párásításos légúti kezelés elterjedt módszer. 

A száraz sóterápiát közel 1 éve használjuk gyógytorna-fizioterápia rendelőnkben. A párás sókezelésekkel szemben lényegesen kisebb szemcseméretre porlasztjuk a sót, biztosítva ezzel a kisebb légutakba való eljutását is.  Elsősorban terápiás (és nem megelőző) céllal vették igénybe pácienseink az eljárást, melyet mellkasi fizioterápiával, légzőtornával egészítettünk ki.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy a légúti betegségekben szenvedő betegek közérzetét és légzésfunkcióit szignifikánsan javítja a száraz sóterápia. A só, a légutak  nyálkahártyájára kifejtett kedvező hatása miatt a váladék feloldásán túl a gyulladásos folyamatok során is jó hatású. A COPD-s, allergiás, asztmás vagy krónikus arcüreg gyulladással küzdő betegek is állapotuk javulásáról számoltak be.
A száraz sóterápia kis kockázatú, mellékhatásokat nem okozó eljárás, melyet szívesen ajánlok terápiás célra is."

Rochlitz Ildikó, gyógytornász